top of page
Obrázek autoraJosef Zbořil

Edvard Beneš navštěvuje veletržní loutkářskou expozici Antonína Münzberga

Na jarním pražském veletrhu roku 1938 navštívil pan president Dr. E. Beneš s chotí i loutkářskou expozici první odborné firmy Antonín Münzberg, která měla reprezentační stánek ve IV. patře Veletržního paláce. Pan president si se zájmem prohlížel vystavená divadla i loutky a jevil hlavně zájem o obchody, které firma dělala s cizinou a speciálně s Amerikou.

Na obrázku zleva president veletrhů Bárta, choť prezidenta republiky paní Hana Benešová, paní Münzbergová, majitel firmy Antonín Münzberg v rozmluvě s prezidentem republiky Dr. Benešem


Antonín Münzberg byl majitelem nejstaršího českého loutkářského závodu se sídlem v Chodské 14, v Praze Žižkově. Specializoval se na produkci rodinných, školních, spolkových divadel a loutek ve velmi kvalitním a přitom technicky jednoduchém provedení. Firma zahájila v roce 1912 výrobu Alšových loutek a následovalo i vydávání Dekorací českých umělců. V roce 1920, kdy přešla práva k výrobě Alešova rodinného divadla na firmu Petrus. Loutky byly vyráběny v třech velikostech 18 – 25 – 35 cm s dřevěnými těly, hlavami odlitými ze sádrové hmoty a byly pečlivě kostýmovány. Při výrobě loutek dosáhl několika významných inovací - jeho model vahadla - válečku je dodnes jedním z nejpoužívanějších způsobů vodění malých marionet. hlavní těžiště jeho tvorby patřilo rodinnému divadlu a v jeho obchodě si loukomilové mohli pořídit nejen loutky a dekorace, ale i nábytek, rekvizity, střihové předlohy, plakáty, loutkové hry a také časopis „Naše loutky“, který vydával od roku 1923 do roku 1938. Firma Antonína Münzberga zanikla v podstatě až roku 1954 Münzbergovou smrtí. Jeho synovi již nebylo umožněno v tomto podnikání pokračovat, a tak všechny formy nutné pro výrobu zničil. Dnes jsou původní Münzbergovy loutky a divadla značně ceněna i přes to, že šlo o výrobu sériovou.



Zdroj:


31 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page