top of page
Obrázek autoraJosef Zbořil

Ztracená kybernetická utopie: Co se stalo se sovětským internetem?

Zkoumání sovětské kybernetiky jako alternativního příběhu budoucnosti.

Zatímco dnes je běžné považovat počítačové technologie za produkt kapitalismu vytvořený s podporou Pentagonu, v SSSR v 60. letech 20. století někteří vědci a inženýři považovali počítače za "stroje komunismu" a předložili vlastní vizi globální informační sítě.


Íránská umělkyně Bahar Noorizadeh ve svém sci-fi videoprojektu After Scarcity (Po nedostatku) sleduje sovětské kybernetiky 50.-80. let 20. století při jejich snaze vybudovat plně automatizované plánované hospodářství. Představuje ji jako alternativní historii a zabývá se ekonomickým potenciálem socialistických kybernetických experimentů a jejich schopností zpochybnit současný finanční světonázor.


Při hledání alternativních narativů budoucnosti obrací stále více umělců, spekulativních designérů a badatelů z celého světa svůj zrak k historii sovětské kybernetiky. "Jak bychom mohli využít výpočetní techniku k tomu, abychom se dostali ze současného stavu digitálního feudalismu směrem k novým možným utopiím?" ptá se ve svém filmu.


Na jedné straně nám to umožňuje přemýšlet o tom, jak by tento alternativní internet mohl změnit běh dějin. K čemu by komunistická strana a sovětská armáda využily novou technologii? Vytvořil by sovětský internet digitální tyranii? Měl-li by SSSR vlastní internet, jak by reagoval na pokles cen ropy, perestrojku a glasnosť? A jak by SSSR vypadal na přelomu roku 1991? Jak by se vyvíjela studená válka, kdyby internetu, jak ho známe, konkurovala sovětská alternativa již od 60. let?


Na druhou stranu nám zkoumání tohoto dědictví umožňuje představit si, jaký dopad by mohly mít myšlenky tohoto nerealizovaného digitálního socialismu na náš současný život. Noorizadehova práce nás nutí přemýšlet, jak by zněla slavná formule Vladimira Lenina "Komunismus je sovětská moc plus elektrifikace celé země" ve světě blockchainu a internetu věcí?



KOMUNISMUS S KYBERNETICKOU TVÁŘÍ


SSSR nebyl jedinou zemí, která experimentovala s kybersocialismem. V roce 1970, za vlády Salvadora Allendeho, pověřila chilská vláda britského kybernetika Stafforda Beera vývojem počítačového systému známého jako projekt Cybersyn. Od této vize však bylo upuštěno v důsledku násilného vojenského převratu vedeného Agustem Pinochetem a projekt byl záměrně zrušen.


Právě hospodářský rozmach SSSR na počátku 60. let vedl ke vzniku myšlenky sovětského komunismu s kybernetickou tváří. Stále rostoucí ekonomika se nyní hůře řídila, obrovské množství dat, které generovala, se obtížně zpracovávalo a odvětví průmyslu bylo téměř nemožné synchronizovat. Bylo jasné, že úkoly veřejné správy je třeba usnadnit pomocí počítačů a průmyslových řídicích systémů (ICS), které již byly široce využívány v obranném průmyslu.



KRÁL SOVĚTSKÉ KYBERNETIKY


After Scarcity (Po nedostatku) se zaměřuje na postavu Viktora Gluškova, vizionářského matematika a ředitele Kybernetického institutu Ukrajinské akademie věd, který vedl sovětské snahy o řešení hrozící hospodářské stagnace. Díky němu v zemi vznikly nové specializované ústavy a katedry v rámci velkých univerzit, které měly jeden společný cíl - vychovávat nové odborníky na počítače a informační a komunikační technologie.


"Zatímco stalinisté se stavěli proti kybernetice, protože ji považovali za buržoazní pseudovědu, kybernetici jako Viktor Gluškov se dostali do popředí v 60. letech, kdy rostoucí byrokratické požadavky centrálně plánovaného hospodářství hrozily, že se Svaz promění v absurdní administrativní stát," říká ve svém filmu Noorizadehová.


Jedním z Gluškovových největších praktických cílů bylo vytvoření Národního automatizovaného systému pro výpočty a zpracování informací (OGAS). Věřil, že tváří v tvář hrozící ekonomické stagnaci je to jediné záchranné lano pro další rozvoj země. Gluškov si představoval tisíce lokálních počítačů vzájemně propojených prostřednictvím regionálního serveru. Hlavní počítačová síť měla být synchronizována po celé zemi a napojena na hlavní výpočetní středisko v Moskvě. Hlavní myšlenkou projektu bylo snížit neobjektivitu manažerského rozhodování a výrazně zlepšit efektivitu průmyslu a dopravy.


Gluškovův projekt nebyl jediným neúspěšným pokusem o vytvoření sovětského internetu. V roce 1959 navrhl inženýr plukovník Anatolij Kitov vytvoření "jednotného automatizovaného systému řízení" národního hospodářství, který by propojil rozsáhlé sítě počítačů instalovaných ve velkých továrnách a státních úřadech. Tento projekt však nikdy nezískal podporu sovětského vůdce Nikity Chruščova.


Politické důvody neúspěchu OGAS a složitý vztah mezi informacemi a mocí zkoumá historik vědy Slava Gerovič ve svém článku InterNyet: Proč Sovětský svaz nevybudoval celostátní počítačovou síť. "Kybernetici usilovali o reformu sovětské vlády pomocí technologického nástroje, jehož použití definovala sama vláda. To zcela přirozeně vedlo k proměně samotného nástroje - z prostředku reformy v pilíř statu quo," píše Gerovič.


Nekrolog zveřejněný ve Spojených státech označil Gluškova za "krále sovětské kybernetiky". Ve své knize Základy bezpapírové informatiky, vydané několik měsíců po jeho smrti, napsal vizionářskou předpověď: "Již brzy přestanou existovat papírové knihy, noviny a časopisy. Každý člověk bude mít elektronický zápisník - kombinaci ploché obrazovky a miniaturního rádiového vysílače. Nezáleží na tom, kde na světě se nacházíte, pokud do zápisníku zadáte určitý kód, budete moci vyvolat texty a obrázky z obřích vzdálených databází. To navždy nahradí nejen knihy, noviny a časopisy, ale i televizi."


Přestože byl napsán pro matematicky zaměřené publikum, stal se populárním i mezi lidmi, kteří s informatikou neměli nic společného. Gluškov také spekuloval o počítačových technologiích v každodenním životě: budoucí televizory a televize, multifunkční telefony, programované pračky, dokumenty a korespondence bez papíru, počítačové hry, programování založené na jazycích (prototyp osobních asistentů, jako je Siri nebo Alexa), elektronické noviny a časopisy, a dokonce i elektronické peníze (sovětský projekt elektronické měny navrhl Gluškovův tým v roce 1962).



SELHÁNÍ SOVĚTSKÉ "KYBERTONIE"

Na silvestrovský večírek vymysleli zaměstnanci Gluškovova institutu "Kybertonii" - virtuální zemi, které vládne rada robotů. Nadšenci z Kybertonie pořádali pravidelné akce v Kyjevě a Lvově včetně konferencí a dětských oslav, vydávali brožury, vydávali vlastní měnu. Dokonce vypracovali návrh Ústavy Kybertonie, přičemž Kybertonie se stala spekulativním projektem, který si představoval sovětskou kybernetickou budoucnost, jež nikdy nespatřila světlo světa.


Ve své knize How Not to Network a Nation z roku 2016: Benjamin Peters, odborník na média, jasně ukazuje, že za neúspěch sovětského internetového projektu může byrokracie. Namísto vytvoření prostředí pro spolupráci ve výzkumu se různé sobecké agentury a byrokraté pilně zasazovali pouze o vlastní agendu. Sovětský svaz nebyl schopen vybudovat vlastní internet - ne proto, že by mu chyběly technologie nebo instituce soukromého vlastnictví, ale proto, že projekt takového rozsahu nebylo možné nechat schválit všemi potřebnými agenturami, jejichž zájmům někdy odporoval.


"První globální civilní počítačové sítě vznikaly mezi družstevními kapitalisty, nikoli mezi konkurenčními socialisty. Kapitalisté se chovali jako socialisté, zatímco socialisté se chovali jako kapitalisté," píše Peters.



Zdroj:

13 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page